hoogbegaafdheid

Veel hoogbegaafde volwassenen van nu zijn opgegroeid, naar school gegaan, hebben gestudeerd en zijn begonnen met werken in een periode dat er nog weinig aandacht was voor en bekend was over hoogbegaafdheid. Aan het begin van deze eeuw is daar verandering in gekomen, vooral vanuit het onderwijs en met de nadruk daarbij op hoogbegaafde kinderen. Daarbij is ook het besef gekomen dat hoogbegaafdheid meer is dan alleen het hebben van een hoog IQ, dat het juist veel zegt over iemands persoonlijkheid, over wie iemand ten diepste is.

Als je op volwassen leeftijd ontdekt dat je hoogbegaafd bent (of zou kunnen zijn), dan lijken je ervaringen met werk of juist werkloosheid, vriendschappen en relaties opeens in een ander daglicht te komen staan. Je begint anders naar jezelf te kijken. Een proces van herkenning, bevestiging, kwartjes die vallen, opluchting (je bent dan wel anders, maar niet gek en je bent zeker de enige niet…).

Maar ook een proces dat vaak gepaard gaat met het weer even in alle hevigheid voelen van de (oude) pijn en het verdriet van het niet gezien en begrepen worden, de eenzaamheid en het anders zijn. Om daar mee om te gaan ben je misschien jezelf gaan aanpassen aan anderen en jouw omgeving. Of je bent juist meer en meer de confrontatie gaan opzoeken. Of je hebt je teruggetrokken in jezelf. Welke strategie je ook hebt ontwikkeld om jezelf te beschermen en staande te houden, deze heeft je mede gebracht waar je nu bent. En nu?

Of verveel je je, ben je (alweer) op zoek naar een andere baan en vraag je je af wat nou echt helemaal bij jou past? En vraag je je af of en hoe dat dan verband zou kunnen houden met jouw hoogbegaafdheid. En wat betekent dat dan voor jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling?

Voor wie?

Op het werk zou je een hoogbegaafde volwassene kunnen herkennen aan de volgende kenmerken:

  • Onafhankelijke (‘eigenwijze’) manier van denken en doen en soms tegelijkertijd heel goed (misschien wel te goed) in staat om je aan te passen aan de wensen van jouw omgeving.
  • Je legt de lat hoog voor jezelf, bent perfectionistisch en kritisch op jezelf en anderen.
  • Behoefte aan vrijheid in je werk, een ruime mate van autonomie
  • Sterk rechtvaardigheidsgevoel, moeite met politieke of machtspelletjes
  • Snel verbanden kunnen leggen, overzicht hebben en vooruit kunnen denken
  • Je ziet het probleem eerder dan anderen en hebt dan vaak ook al een creatieve oplossing (je snapt echt niet waarom anderen daar zo lang over kunnen vergaderen…)
  • Moeite met routinematig werk, je houdt van afwisseling en uitdagingen, verveelt je snel
  • Sneller geïrriteerd en afgeleid door (geluiden, mensen, slecht zittende stoelen in) je werkomgeving

Werkwijze

In het eerste verkennende gesprek kijken we naar wat er voor jou speelt en op welke manier (diepte)coaching iets voor jou kan betekenen. We kijken samen wat er nu nodig is en waar je de focus op wil leggen. Daarmee gaan we vervolgens stap voor stap aan de slag. Niet volgens protocollen of in een rechtlijnig proces, maar in vorm en inhoud aansluitend bij jou, jouw behoeften en jouw tempo.

Aansluiten bij jou en jouw vraag betekent ook dat de periode van mijn begeleiding kan variëren van een aantal gesprekken tot een uitgebreider traject.

Tarieven

Particulier tarief: 90 euro per uur incl. btw.
Zakelijk tarief: 145 euro per uur excl. btw.

Voor een overzicht van tarieven en vergoedingen klik hier.

Informatie en afspraak

Wil je meer informatie om te kijken of (diepte)coaching nu iets voor jou is of een afspraak maken, dan kan je me telefonisch bereiken op (06) 81 95 85 86 of een bericht sturen naar info@stapsteen-dieptecoaching.nl

Life is not a problem
to be solved,
but a reality
to be experienced
-

artikelen

Hoogbegaafdheid ontdekken

In dit artikel vind je meer algemene informatie over hoogbegaafdheid bij volwassenen.

Hoogbegaafd op het werk

In dit artikel vind je meer informatie over hoogbegaafdheid in werksituaties.